NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU SIFATU’S-SALAT

<< 472 >>

تخفيف القيام والقراءة

8- Kıyam ve Kıraat'ı Kısa Tutmak

 

أخبرنا قتيبة بن سعيد قال نا العطاف عن زيد بن أسلم قال دخلنا على أنس بن مالك فقال صليتم قلنا نعم قال يا جارية هلمي لي وضوءا ما صليت وراء إمام أشبه صلاة برسول الله صلى الله عليه وسلم من إمامكم هذا قال زيد وكان عمر بن عبد العزيز يتم الركوع والسجود ويخفف القيام والقعود

 

[-: 1055 :-] Zeyd b. Eslem anlatıyor: Enes b. Malik'in yanına gitmiştik. Bize:

 

"Namaz kıldınız mı?" diye sordu. "Evet" dedik. (Enes): "Ey cariye! Bana abdest suyu getir; zira ben sizin şu imamınız (Ömer b. Abdilaziz'i kastediyor) gibi namazı Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in namazına benzeyen hiç kimsenin arkasında namaz kılmadım" dedi.

 

Zeyd der ki: "Ömer b. Abdilaziz rüku ve secdeyi tam yapar, kıyam ve teşehhüd oturuşunu kısa tutardı."

 

Mücteb8: 2/166 ; Tuhfe: 840.

 

Hadisi Kütüb-i Sitte sahiplerinden Sadece Nesai rivayet etmiştir. Ayrıca, Ahmed b. Hanbel 12465.

 

 

أخبرني هارون بن عبد الله الحمال قال نا بن أبي فديك عن الضحاك بن عثمان عن بكير بن عبد الله عن سليمان بن يسار عن أبي هريرة قال ما صليت وراء أحد أشبه صلاة برسول الله صلى الله عليه وسلم من فلان قال سليمان كان يطيل الركعتين الأوليين من الظهر ويخفف الأخريين ويخفف العصر ويقرأ في المغرب بقصار المفصل ويقرأ في العشاء بوسط المفصل ويقرأ في الصبح بطول المفصل

 

[-: 1056 :-] Ebu Hureyre der ki: "Ben falan kimse gibi namazı Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in namazına benzeyen hiç kimsenin arkasında namaz kılmadım."

 

Süleyman b. Yesar der ki: "O kişi öğle namazının ilk iki rekatını uzun tutar, son iki rekatını kısa tutardı. ikindi namazını da kısa tutardı. Akşam namazında kısar-ı mufassal sureleri, yatsı namazında evsat-ı mufassal sureleri ve sabah namazında da tival-i mufassal sureleri okurdu.

 

Mücteb8: 2/167 ; Tuhfe: 13484.

 

Diğer tahric: İbn Mace 827; Ahmed b. Hanbel 7991; İbn Hibban 1837.

 

Tival-i mufassal sureler: Hucurat suresinden Buruc suresine kadar olan sureler; Evsat-I mufassal sureler: Buruc suresinden Beyyine suresine kadar olan sureler; Kısar-ı mufassal: Beyyine suresinden Nas Suresine kadar olan surelerdir.